ایجاد فرآیندهای صادراتی مستمر برای تولیدکنندگان برکت| هدف ما حضور در بازارهای جدید است
گروه سلامت و دارویی برکت: نهمین نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته (ایران فارما ۲۰۲۴) با حضور چشمگیر فعالان داخلی و خارجی حوزه صنعت داروسازی و سلامت در نیمه ماه جاری برگزار شد. در میان شرکتهای دارویی، «گروه دارویی برکت» نیز با حضور فعال خود، به عنوان یکی از بازیگران اصلی صنعت دارو با ۱۷ شرکت از ۲۶ شرکت تابعه خود حضور پررنگی داشت. این شرکتها طی سه روز به معرفی محصولات جدید و فناوریهای پیشرفته خود در جهت اعتلای سطح تولیدات داخلی و تقویت صادرات دارویی کشور پرداخته و اطلاعات جدیدی را در اختیار شرکت کنندگان قرار دادند.
در این میان، شرکت برکت الصحه (یکی از شرکتهای تابعه گروه دارویی برکت) فعال در صادرات دارو، مواد اولیه دارویی، مکمل های دارویی و غذایی، تجهیزات و ملزومات پزشکی و مشارکت در سرمایه گذاری و ساخت کـارخانه تولید دارو در کشــورهای هدف در این نمایشگاه حضور پررنگی داشت.
در همین راستا، گفتگویی با دکتر «سجاد بن سعید» مدیرعامل شرکت برکت الصحه در حاشیه نمایشگاه صورت گرفت که در ادامه می خوانیم.
* نمایشگاه ایران فارما، رویداد مهم و برجستهای است که هر ساله برگزار میشود و شرکتها دستاوردها، محصولات و خدماتشان را معرفی میکنند. لطفا در ابتدا درباره فعالیتهای شرکت برکت الصحه که بهویژه در حوزه صادرات فعال است و گروه دارویی برکت در سالهای اخیر در زمینه صادرات پیشرفت چشمگیری داشته است، توضیحاتی ارائه دهید.
در خصوص شرکت برکت الصحه باید بگویم که با مصوبهای که در سال ۱۳۹۴ اتخاذ شد، این شرکت در عراق تأسیس شد. هدف اصلی این شرکت، توسعه صادرات محصولات گروه دارویی برکت در کشور عراق بود. با توجه به برنامههایی که تعریف شد و پتانسیلهای گروه دارویی برکت، برکت الصحه توانست اهداف خود را محقق سازد و این برنامهها به کشورهای دیگر نیز گسترش یافت.
بر همین اساس، مهمترین عاملی که به گروه دارویی برکت کمک کرد، تفکر مثبت صادراتی و استفاده از پتانسیلهای موجود بود. در همین راستا، از سال ۲۰۱۴ تاکنون، این شرکت در کشورهای عراق، سوریه، لبنان، یمن، افغانستان و حوزه آسیای مرکزی ایفای نقش کرده است؛ به طوری که بخش عمدهای از صادرات گروه دارویی برکت توسط مجموعه برکت الصحه انجام شده و گروه دارویی برکت نقش مهمی در توسعه صادرات به سایر کشورهای منطقه ایفا کرده است.
* دستاوردهای شرکت در سالهای اخیر چه بوده است؟ شما اشاره کردید که به کشورهای منطقه و حوزه آسیای مرکزی صادرات داشتهاید. این صادرات تا چه اندازه توانسته به توسعه روابط بین جمهوری اسلامی ایران و این کشورها کمک کند؟
صادرات با توجه به شرایطی که برای شرکتهای تولیدی ایجاد میکند، بستری است که میتواند در تأمین سرمایه در گردش شرکتها و افزایش نقدینگی محصولات و فروش آنها نقش مهمی ایفا کند. ما در برکت الصحه با توجه به بسترهای مناسبی که هم در بخش مناقصات دولتی و هم در بخش خصوصی در کشورهای هدف فراهم کردهایم، توانستیم سفارشات و پتانسیلهای قابل توجهی ایجاد کنیم.
بزرگترین چالش شرکتهای تولیدکننده دارو، دریافت مجوزهای صادراتی و تأمین نیازهای داخلی کشور است. اگر این مشکلات حل شود، شرکتها میتوانند در حوزه صادرات موفق باشند و از بسترهای صادراتی بهره ببرند که این مسئله میتواند در کنار بازار داخلی، کمکهای قابل توجهی برای نقدینگی و وضعیت مالی شرکتها باشد.
در این راستا، ما برنامههایی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت داریم. در برنامههای کوتاهمدت، اهدافی برای همین سال شمسی جاری تعریف کردهایم تا بتوانیم اهداف صادراتی شرکتها را محقق کنیم. در برنامههای میانمدت، برنامههایی برای یک دوره چهار ساله جهت ایجاد فرآیندهای صادراتی مستمر برای شرکتهای تولیدکننده گروه دارویی برکت داریم. این فرآیند صادراتی از طریق ثبت محصولات شرکتها در کشورهای هدف و ایجاد بستری پایدار اجرا میشود.
هدف ما این است که این فعالیتها تنها محدود به مناقصات نباشد، بلکه در بخش خصوصی و برنامههای بازاریابی نیز بهطور مداوم حضور داشته باشیم. در برنامههای بلندمدت نیز هدف ما حضور در بازارهای جدید است.
هماکنون برنامههایی برای کشورهای آسیای شرقی، آمریکای لاتین و آفریقا داریم که در حال برنامهریزی و رصد آنها هستیم.
* هرچند که پیشرفتهای قابلتوجهی در این بخشها مشاهده شده ، اما به هر حال، شما هم با چالشهایی در این مسیر روبرو هستید. آیا راهکاری برای رفع این چالشها پیشنهاد دارید؟
این بخش با گروه برکت و یا شرکتهای مشابه که در صادرات فعال هستند مرتبط نیست، بلکه مربوط به درخواستهای کشورهای خارجی یا هدف است. هر گروهی که یکی از آنها برکت است، درخواستهای زیادی دارند و این درخواستها همیشه جذابیتهای خاص خودشان را دارند. در خصوص قیمتها، همواره قیمتهایی قابل مشاهده هستند که قابلیت رقابت دارند. از نظر کیفیت نیز شرکتهای گروه دارویی برکت همیشه سرآمد بودهاند. ما هیچ گاه نمونههای ردشده در کنترل کیفیت محصولات گروه دارویی برکت نداشتهایم، و تمام المان های لازم برای صادرات در مجموعه موجود است.
از طرف کشورهای خارجی نیز تمایل و اشتیاق به این موضوع وجود دارد. اما چالشهای داخلی کشور و تحریمها، در برخی محصولات مشکلساز میشوند. از آن جمله می توان به تأمین مواد اولیه و توزیع محصولات به دست مصرفکننده که مجوزهای صادراتی را با تأخیر مواجه کرده یا آنها را بهطورکلی لغو میکنند، اشاره کرد که این موضوع تأثیر زیادی روی پروندههای صادراتی ما خواهد گذاشت.
موضوع دیگری که وجود دارد، بحث مستندسازی است. ما در گروه دارویی برکت در این زمینه چالش زیادی نداریم، اما برای بهبود و پویاتر شدن مستندسازیها باید قدمهایی برداشته شود؛ چه در خصوص داشتن گواهینامههای لازم و بهروزرسانی مدارک برای ارائه در بازارهای صادراتی، باید تلاش بیشتری کنیم.
بهطور کلی، چالشهای عمدهای در حوزه صادرات از سمت گروه دارویی برکت وجود ندارد.
* همکاری داخلی شما با کدامیک از شرکتهای گروه دارویی برکت بیشتراست و چه محصولاتی را صادر میکنید؟
در مجموعه دارویی برکت برای تمامی شرکتها هدفگذاری کردهایم و فعالیتهای صادراتی بر اساس توانایی هر شرکت و تنوع محصولات انجام میشود. از نظر تعداد و حجم صادرات، البرز دارو سرآمد است. از نظر ارزش مالی، محصولات آنکولوژی پتانسیل بیشتری برای صادرات دارند. در آینده نیز برنامهریزی کردهایم که محصولات شرکت بیوسان نیز در بازارهای صادراتی موقعیت بهتری داشته باشند و بتوانند به عنوان سرآمد صادرات گروه دارویی برکت مطرح شوند.