
بهره گیری موثر از درمان و اثربخشی پرتوتراپی با راه اندازی سیستم سینکرونی دستگاه سایبرنایف
به گزارش گروه سلامت و دارویی برکت، سایبرنایف جدیدترین تکنولوژی جراحی رادیویی در دنیاست که میتواند بسیاری از تومورهای سرطانی را در نقاط مختلف بدن درمان کند. با استفاده این تکنولوژی و دقت بالای این دستگاه، بسیاری از تومورهای سرطانی همانند ساقه مغز، نخاع، پانکراس، ریه و … قرار دارند، قابلیت بهبود و درمان پیدا کرده اند. این تکنولوژی برای اولین بار در بیمارستان سرطان برکت در آذر ماه سال ۱۴۰۲ به کار گرفته شد و اولین بیمار از این طریق تحت درمان قرار گرفت.
در ادامه این فرآیند، مرکز جامع سرطان برکت به تازگی خبر آغاز درمان تومورهای ارگانهای متحرک را علاوه بر ارگانهای ثابت اعلام کرده است.
در همین راستا، دکتر احمد مستعار، رئیس بخش فیزیک پزشکی مرکز جامع سرطان برکت در گفتگو با دوشنبه های دارویی اظهار داشت: از زمان راهاندازی مرکز جامع سرطان برکت، یک آپشن بسیار تخصصی بنام دستگاه سایبرنایف به این مرکز افزوده شد که به ردیابی تومورهای متحرک می پردازد؛ در حالی که به دلیل فعالیتهای فیزیولوژیک در بدن بیمار، ممکن است محل قرارگیری تومور جابجا شود؛ بخصوص در تومورهایی که در ناحیه قفسه سینه و محدوده شکم هستند و مسلما زمان درمان نیز طولانیتر است. زمانی که بیمار تنفس می کند، توموری که در قسمت ریه قرار دارد، با تنفس بیمار گاها ممکن است تا سه سانتی متر جابجا شود. بر همین اساس، با بهره گیری از این روش، در حین درمان، ریتم تنفس بیمار به خوبی حفظ خواهد شد.
وی افزود: در حال حاضر، بخشی از دستگاه سایبرنایف که به آن سینکرونی گفته می شود، به سیستم، قابلیت ردیابی تومور را میافزاید. از این رو، می تواند به دستگاه مادر این قابلیت را بدهد تا در طول درمان، به صورت بلادرنگ، از بیمار عکس (image) گرفته و موقیت تومور در بدن بیمار را در هر لحظه ثبت کند و به رباتی که در دستگاه درمانی نصب شده، دستور رهگیری موقعیت قرارگیری تومور را در پروسه درمان، صادر کند.
رئیس بخش فیزیک پزشکی مرکز جامع سرطان برکت اضافه کرد: این موضوع باعث می شود که اشعه ای که از دستگاه به موضع مدنظر تابیده می شود تا تومور را متلاشی کند، در هر لحظه همراه با تومور حرکت کند و تومور از میدان اشعه خارج نشود و بافت های اطراف ناحیه مورد نظر نیز اشعه ای دریافت نکنند. بر این اساس، این دستگاه، یک امکان منحصر به فرد به دستگاه سایبرنایف اضافه خواهد کرد. گفتنی است این دستگاه در کیس های سر و گردن قابلیت ویژه ای نخواهد داشت.
دکتر مستعار با بیان اینکه مرکز جامع سرطان برکت در طی دو سال از زمان افتتاح این مرکز در حال خدمترسانی به بیماران است، تصریح کرد: ما در این مرکز کار را با دو شتابدهنده آغاز کردیم و پس از گذشت چندین ماه اکنون دارای چهار شتاب دهنده و مجهز به دستگاه سایبرنایف در این مرکز هستیم.
وی در ادامه تصریح کرد: این شتاب دهنده ها از دو کمپانی اکیورک امریکا و کمپانی الکتا که وابسته به اتحادیه اروپا می باشد، تامین شده است. در حال حاضر می توان گفت دستگاه سایبرنایف که در این مرکز مورد استفاده قرار دارد، پیشرفته ترین دستگاهی است که به منظور رادیوتراپی در دنیا در حال بهره برداری قرار دارد.
وی ادامه داد: اکنون این دستگاه در دو نقطه از کشور به کار گرفته شده است که مرکز ما اولین نقطه ای است که این دستگاه راه اندازی شده و بعد از ما نیز مرکز سلامت اصفهان نیز این مرکز را راه اندازی کردند.
رئیس بخش فیزیک پزشکی مرکز جامع سرطان برکت در خصوص عملکرد این متد درمانی در دستگاه سینکرونی توضیح داد: عملکرد این متد درمانی این گونه است که برای آن دسته از تومورهای متحرک که در بدن بیمار قرار دارد، برای آن تارگتی که در حال حرکت است، یک مارجین بزرگ در نظر می گیرند و تمام نواحی این مارجین مورد تابش اشعه قرار می گیرد؛ گویی که می خواهند میدان اشعه را بزرگ در نظر بگیرند تا تومور در میدان اشعه باقی بماند. اما ممکن است به عنوان مثال حجم یک تومور فقط سه سانتی متر باشد، ولی درمان در یک میدان هفت سانتی متری مورد اشعه قرار می گیرد که قائدتا با این روش چهار سانتی متر از بافت سالم نیز اشعه دریافت می کند؛ اما اکنون با متد درمانی سایبرنایف که سینکرونی نیز به آن اضافه شده و خاصیت ردیابی تومور را در خود دارد، میدان اشعه کاملا به اندازه تومور مورد نظر خواهد بود و بافت های نرمال اطراف تومور، هیچ دوزی از اشعه دریافت نخواهند کرد؛ ضمن اینکه می توان با استفاده از این متد درمانی، دوز تابش اشعه را بدون نگرانی جهت آسیب دیدگی به بافت های نرمال، افزایش داد. همچنین، می توان با بهره گیری از این متد درمانی، در بازه های زمانی کوتاه دوز قابل توجهی از درمان را به بیمار رساند که به آنها درمان های SRS یا SBRT گفته می شود.
وی در پایان تصریح کرد: به دلیل آن که یک دوز بسیار بالا در یک بازه زمانی کوتاه به بیمار داده می شود، دستگاه سایبرنایف نیز این امکان را دارد که هم سیکل زمانی درمان بیمار کوتاه تر شود و هم بدلیل اینکه بیمار دوز بالایی از درمان را دریافت می کند، بهره گیری از درمان و اثربخشی پرتوتراپی نیز با استفاده از این متد درمانی موثرتر گردد.