برخورداری از پیشرفتهترین فناوریها در تولید داروهای هازارد|چالشهای اصلی انکولوژی؛ قیمتگذاری داروها و دیرکرد معوقات شرکتهای پخش
گروه سلامت و دارویی برکت: نهمین نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته (ایران فارما ۲۰۲۴) با حضور چشمگیر فعالان داخلی و خارجی حوزه صنعت داروسازی و سلامت در نیمه مهر ماه برگزار شد. در میان شرکتهای دارویی، «گروه دارویی برکت» نیز با حضور فعال خود، به عنوان یکی از بازیگران اصلی صنعت دارو با ۱۷ شرکت از ۲۶ شرکت تابعه خود حضور پررنگی داشت. این شرکتها طی سه روز به معرفی محصولات جدید و فناوریهای پیشرفته خود در جهت اعتلای سطح تولیدات داخلی و تقویت صادرات دارویی کشور پرداخته و اطلاعات جدیدی را در اختیار شرکت کنندگان قرار دادند.
در این میان، شرکت داروسازی سبحان انکولوژی به عنوان یکی از شرکتهای تابعه برکت، که به طور تخصصی به تولید فرآورده های دارویی ضد سرطان می پردازد، در این نمایشگاه بیش از ۹ پنل آموزشی با موضوعات مختلف در بخش های مربوط به صنعت دارویی برگزار کرد.
در همین راستا و براساس اهمیت موضوع؛ گفتگویی با دکتر «حامد محمدپور» مدیرعامل شرکت سبحان انکولوژی در حاشیه نمایشگاه صورت گرفت که در ادامه می خوانیم.
* گروه دارویی برکت، بهعنوان یکی از پیشگامان صنعت دارویی کشور، چه نقشی در توسعه و تولید داروهای نوآورانه و فناورانه ایفا کرده است؟
گروه دارویی برکت بهعنوان یکی از ستونهای اصلی صنعت دارویی کشور و فعال در حوزه تولید داروهای فناورانه، بیتردید نقش بسزایی در این زمینه دارد. از نظر تکنولوژیک، شرکتهایی مانند “ژن سازه”، “سلتک”، “بیوسان” و “شفا” نمونههای برجستهای از مجموعههای فناورانه هستند. شرکتهایی مانند “سبحان آنکولوژی” نیز که در زمینه تولید داروهای تخصصی سرطان فعال است، جایگاه ویژهای در رفع نیازهای دارویی کشور دارد. هدف اصلی این شرکتها، تولید محصولات نوآورانهای است که ضمن رفع مشکلات بیماران، کمبودهای دارویی کشور را نیز کاهش دهند. بر همین اساس، ما با بهرهگیری از پیشرفتهترین فناوریها تلاش میکنیم تا داروهایی تولید کنیم که نیازهای بازار دارویی کشور را بهطور کامل پاسخگو باشند.
* اخیراً شرکت سبحان انکولوژی چند محصول جدید را رونمایی کرده است که با بازتاب رسانهای گستردهای همراه بود. در خصوص این محصولات جدید و عملکرد آنها توضیحاتی ارائه بفرمایید.
به لطف خدا، در تیرماه سال جاری و با حضور جناب آقای مهندس فتاح و همچنین مدیران گروه دارویی و سلامت برکت، موفق شدیم در شرکت سبحان انکولوژی از ده محصول جدید در قالب پنج دسته مختلف رونمایی کنیم. این محصولات شامل داروهایی کپسول ایبروتینیب (درمان سرطان خون)، اسیمرتینیب (درمان سرطان ریه)، انزالوتامید (درمان سرطان پروستات)، ویال کپسوفانژین (داروی ضد قارچ)، قرص الاپاریب (داروی سرطان تخمدان) و سایر داروهای ضدسرطان بودند. برخی از این داروها برای اولین بار در کشور و برخی دیگر برای دومین بار توسط شرکت ما تولید شدهاند.
در همین راستا، با تلاش و همت تیم متخصص و پرتوان خود، ما موفق شدیم تا این داروها را به چرخه تولید داخلی وارد کنیم و امیدواریم با تحقق شعار شرکت، “ما امید را زنده نگه میداریم”، بتوانیم امید بیماران سرطانی را به بهبود کیفیت زندگی و دستیابی به سلامتی کامل زنده نگه داریم و گامی کوچک در راه بهبود آنها برداریم.
* شرکت سبحان انکولوژی در سالهای اخیر چه دستاوردهایی داشته و تا چه میزان توانسته به خودکفایی در صنعت دارویی کشور کمک کند؟
شرکت سبحان انکولوژی بهعنوان یکی از تولیدکنندگان پیشرو داروهای ضدسرطان در منطقه خاورمیانه شناخته میشود که در طول بیش از ۱۴ تا ۱۵ سال فعالیت تولیدی خود، همواره تلاش کرده تا با عرضه داروهای جدید و با کیفیت، نقش مهمی در تامین نیاز بازار دارویی کشور و بیماران ایفا کند. همچنین این شرکت در مقاطع زمانی بحرانی کشور مانند بیماری کرونا، توانست نقش بسزایی در تامین داروی رمدسیور، فاویپیروایر و… بیماران کمک نماید.
در سال 1401 شرکت سبحان انکولوژی به عنوان چهارمین شرکت صادراتی در صنعت داروسازی نقش بسزایی در ورود ارز به کشور و انتقال محصول با کیفیت ایرانی به بازارهای بین المللی ایفا کرد.
* با توجه به پیشرفتهای گستردهای که شرکت داشته است، بدون شک در طول این مسیر با چالشها و موانعی نیز روبرو بودهاید. چه راهکارهایی برای مقابله با این چالشها در نظر گرفتهاید؟
برای مقابله با چالشها و بهبود عملکرد شرکت، میتوان چالشها را به دو دسته تقسیم کرد: چالشهای بیرونی و چالشهای درونی. مهمترین چالشهای بیرونی که در حال حاضر با آنها مواجه هستیم، به خصوص در صنعت دارویی، آسیبپذیری بیشتری در حوزه داروهای آنکولوژی به چشم میخورد. یکی از چالشهای عمدهای که با سازمان غذا و دارو داریم، مربوط به قیمتگذاری داروها است. چالشهای مرتبط با تخصیص ارز و تغییرات قیمت ارز نیز بر این مساله تأثیر مستقیم دارند.
در حوزه داروهای آنکولوژی، ما به شدت به بیمههای بیماران وابسته هستیم و داروها عمدتاً در داروخانههای دولتی توزیع میشوند. که با عدم پرداخت معوقات مبالغ بیمه توسط دولت به سازمان هایی بیمه، چرخه نقدینکی صنعت دارو شامل :سازمان بیمه، دانشگاه علوم پزشکی، داروخانه ها و شرکت پخش را تحت تاثیر قرار می دهد و این موضوع منجر به ایجاد مشکلاتی در فرآیند بازپرداخت میشود. بنابراین، دو چالش اصلی را برای صنعت دارویی بهویژه در حوزه داروهای آنکولوژی میتوان نام برد: یکی قیمتگذاری دستوری از سوی سازمان غذا و دارو و دیگری دیرکرد معوقات شرکت های پخش در این زمینه.
این مشکلات بهطور طبیعی بار زیادی را بر دوش شرکتها قرار میدهد. چالش دوم که از چالش اول ناشی میشود، دورههای بالای معوقات مطالبات شرکتها است. معمولاً دورههای فروش در داروخانههای دولتی تحت پوشش بیمه قرار دارد و دورههای بازپرداخت برای داروهای آنکولوژی به شدت افزایش یافته است. این مسائل، انجام امور داخلی شرکت را بسیار دشوار و پیچیده کرده است.
* چشمانداز شرکت چیست و چه برنامههایی برای کوتاه یا میان مدت مد نظر قرار داده اید؟
برای پنج سال آینده، اهداف ما بهویژه در شرکت سبحان انکولوژی به ثبت محصولات و تنوع آنها معطوف است. به همین دلیل، سبحان انکولوژی امسال در نمایشگاه ایران فارما با شعار «از تحقیق تا درمان، هر دارو یک امید تازه» شرکت کرد. ما توانستیم ده دوز محصول در قالب پنج محصول را ارائه کنیم و امیدواریم تا پایان سال بتوانیم بین پنج تا هفت محصول مختلف دیگر نیز در قالب دوازده تا چهارده دوز محصول به بازار عرضه کنیم. این برنامه برای سال ۱۴۰۴ نیز ادامه خواهد داشت و امیدواریم که بتوانیم جدید ترین داروهایی که وارد لیست دارویی کشور میشوند را، به بازار و بیماران ارائه دهیم.
در این بازه پنج ساله، تنوع اشکال دارویی، تنوع خطوط دارویی و ارائه اشکال دارویی جدید از اهداف اصلی شرکت خواهد بود. بر همین اساس امید است تا با یاری خدا و همراهی مجموعه برکت، به این اهداف دست یابیم.